Usor de facut si gustoase, va las astazi reteta pentru corabioare de dovlecei cu branza si rosii.
Este mancarea noastra preferata pe timp de vara ce se poate consuma atat calda
cat si rece, cu iaurt sau smantana pe deasupra. Este sezonul dovleceilor, deci sa profitam!
Ingrediente - pentru 2 tavi de friptura
- Dovlecei - 6 buc cat palma de lungi, sa intre in tava
pentru friptura.
- Branza telemea - 350 g
- Cascaval - 100 g sau mai putin, dupa gust
- Oua - 1 - 2 buc
- Piper negru macinat - 1/2 lingurita
- Sare - optional, daca branza este mai nesarata
- Marar verde - 1 legatura
- Rosii - 2 buc taiate 1n sferturi si apoi felii subtiri
- Pasta de tomate - 2 linguri cu varf
- Unt sau margarina - pentru uns cratitele si inca 1 - 2
lingurite pentru compozitie
Mod de pregatire
Dovleceii cei mai buni sunt cei tineri, drepti, nu prea
borcanati. Coaja sa fie cat mai verde, asa avem siguranta ca nu au seminte.
Curatam dovleceii de coaja, ii spalam si ii zvantam. Taiem
capetele de la fiecare dovlecel si apoi ii taiem in jumatate pe lungime. In
fiecare cratita vor intra 3 dovlecei, adica 6 jumatati.
Cu o lingurita scobim cu grija interiorul fiecarei jumatati fara
sa atinga fundul sau marginile. Miezul scos din dovlecei il dam pe razatoarea fina, apoi il lasam la scurs.
Intr-un vas incapator pregatim compozitia. Branza se da pe
razatoarea mica daca este tare, sau se zdrobeste cu furculita daca nu poate fi
rasa. Se amesteca si cascavalul dat si el pe razatoarea mica, oul (sau ouale),
mararul tocat marunt, piperul si eventual sarea, daca mai este nevoie. Miezul
pasat se stoarce bina in mana si se adauga in compozitie, impreuna cu untul.
Se omogenizeaza totul foarte bine. Compozitia nu trebuie sa curga, este bine sa fie ceva mai densa. Daca ni se pare prea subtire, adaugam 1 lingurita de pesmet.
Rosiile le taiem in sferturi, apoi feliute subtiri. Zeama nu
se arunca, se pune in tavi impreuna cu pasta de tomate care a fost desfacuta
intr-o cana cu apa, rezultand un sos subtire.
Corabioarele de dovlecei se umplu cu gustoasa compozitie si
se aseaza in tavile unse cu unt, una langa alta. Deasupra punem feliutele de
rosii. Sosul il turnam usor in tavi, fara a atinge umplutura dovleceilor, ca
sa nu se inmoaie prea tare. Daca este necesar, se mai adauga putina apa, ca sa
fie pana la jumatatea inaltimii corabioarelor.
Tavile sa acopera cu staniol si se baga in cuptorul incins
in prealabil. Dupa 10 min scoatem folia si mai lasam in cuptor cam 20 – 25 min,
pana scade sosul si dovleceii se inmoaie.
Corabioarele se pot servi calde, dar cel mai gustoase sunt
reci de la frigider, cu iaurt sau smantana deasupra. Dovleceii sunt foarte
fragezi, usor de taiat cu furculita. Un deliciu sanatos, gustos si usor de
digerat, in zilele caniculare de vara.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu