duminică, 1 octombrie 2017

Muraturi - Gogonele in saramura



     Am intrat in luna octombrie, deci este perioada cea mai buna pentru a pune gogonele la murat. Mai mari sau mici, mai verzi sau mai roze, fiecare are preferinte si metode diferite de a obtine gogonele murate.
     Cine sta la bloc stie ca doar borcanele de 3 litri, sau chiar mai mici, raman salvarea. Nu avem loc de butoaie, deci ne descurcam dupa cum ne ofera spatiul de depozitare.
     Ideale alaturi de fripturi grase din carne de porc sau mancaruri de cartofi ori fasole, la iarna gogonelele vor fi un deliciu alaturi de "Conopida in saramura", "Castraveti in saramura" sau "Gogosari conservati, fara fierbere".


     Ingrediente


     - Gogonele - 2 pana la 2,5 kg
     - Morcovi - 2 bucati mari
     - Telina radacina - 1 buc
     - Hrean
     - Frunze de telina
     - Foi de dafin
     - Seminte de marar uscat - 3 linguri
     - Piper boabe - 2 linguri
     - Boabe de mustar - 3 linguri
     - Sare grunjoasa neiodata - 4 linguri pline
     - Zahar tos - 6 linguri
     - Apa - 4 litri


     Mod de preparare


     Se spala gogonelele si se lasa la zvantat.
     Morcovii si telina se curata si se taie feli. Morcovii rondele, telina in 4 bucati si apoi felii.
     Hreanul se curata si se taie in bucati subtiri, de lungimea unui chibrit.
     Frunzele de telina se spala si se zvanta pe un prosop.
     In borcane se pun intai frunzele de telina, apoi se aseaza gogonelele cat mai indesate, fara sa fie strivite. Printre ele se pun felii de morcovi, telina si bucati de hrean. Se continua pana se umple borcanul, dar nu pana sus. Ultimul rand este de frunze de telina si bete puse in cruce. 
     Borcanele se aseaza pe tocatoare de lemn, cu cate un cutit sub borcane, ca sa nu plesneasca cand punem apa fiarta.
     Se presara semintele de marar uscat, piperul si boabele de mustar.
     Se pune pe foc o oala cu apa, sare grunjoasa, zahar si foi de dafin si se lasa sa dea cateva clocote, apoi se stinge focul.
     Saramura se toarna fierbinte peste gogonele si se lasa borcanele la caldura cu o farfurioara deasupra, 1-2 zile (sau mai mult) ca sa inceapa fermentarea, apoi se capseaza si se depoziteaza la rece.
     Un borcan de 3 litri si unul de 1,7 litri au fost suficiente pentru 3,3 kg gogonele.



     Sa aveti spor si sa mancati cu placere gogonelele murate, morcovii si telina!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu