Cele doua
mari confesiuni religioase apartinand crestinatatii vor sarbatori Pastele
(sarbatoarea Invierii Domnului) la date ce difera atat in ce priveste ziua cat
si luna, dar mereu vor fi intr-o duminica.
Data
Pastelui, stabilita matematico - astronomic, depinde de miscarea soarelui
(legata de echinoctiul de primavara) si cea a lunii, calculele fiind insa
diferite in functie de calendarele folosite de Biserica Ortodoxa respectiv cea
Catolica: calendarul Iulian si cel Gregorian.
Pastele
ortodox si cel catolic cad destul de rar in aceeasi zi. Cu toate acestea, in
ultimii cinci ani, cele doua sarbatori au coincis de mai multe ori: in 2010,
2011 si 2014.
Anul
|
Pastele
catolic
|
Pastele
ortodox
|
2015
|
5 aprilie
|
12
aprilie
|
2016
|
27
martie
|
1 mai
|
2017
|
16
aprilie
|
16
aprilie
|
2018
|
1
aprilie
|
8 aprilie
|
2019
|
21
aprilie
|
28
aprilie
|
2020
|
12
aprilie
|
19
aprilie
|
Postul
Pastelui 2015
De luni 23
februarie intram in Postul Pastelui 2015 pana in 12 aprilie, cand vom sarbatori
Invierea. Toti cei care vor tine post, potrivit obiceiurilor crestin-ortodoxe,
vor trebui sa renunte la carne, lactate si oua.
Dezlegare la
untdelemn.
- In zilele
de sambata si duminica, precum si in zilele in care sunt sarbatori insotite de
semnele “cruce rosie” si “cruce neagra”, doar daca acestea nu cad in prima sau
ultima saptamana a Postului Mare.
Dezlegare la
vin.
- In zilele
de sambata si duminica, precum si in zilele in care sunt sarbatori insotite de
semnele “cruce rosie” si “cruce neagra”, doar daca acestea nu cad in prima sau
ultima saptamana a Postului Mare.
- In ziua de
joi, in saptamana a cincea a postului, dar si in Joia Mare, cand s-a petrecut
Cina cea de Taina.
Dezlegare la
peste.
- In ziua de
25 martie, cand se praznuieste Buna Vestire, si in duminica a sasea din Post,
cea a Floriilor, care se sarbaroreste anul acesta pe data de 5 aprilie.
Postul
Pastelui 2015: Cu ce inlocuim carnea?
- Fasole,
mazare, linte (leguminoase). Fasolea
contine proteine, fibre si are un nivel ridicat de carbohidrati cu eliberare
lenta, ceea ce inseamna ca poate inlocui cu usurinta carnea in alimentatie.
Fasolea furnizeaza energie pentru muschi si creier. Este un aliment satios, care
poate fi consumat in cantitati mai mari, fara a te ingrasa. Este recomandat sa
pregatim cat mai multe salate de legume (zarzavaturi) si leguminoase (fasole,
mazare, naut, linte, soia etc.) proaspete. Intre mese putem rontai un morcov,
un ardei gras, un mar sau alte fructe.
- Ciupercile
sunt o sursa bogata in proteine vegetale, contin seleniu, cupru si fier,
elemente care le fac inlocuitorii perfecti pentru carne si produse din carne. Nu
indepartati pielita ciupercilor deoarece contine toate vitaminele, mineralele si
elementele nutritive ale acestora.
- Soia este
un aliment care are aceeasi cantitate de proteine ca si carnea. Soia contine
fier, complexul de vitamine B si fibre, reduce nivelul colesterolului rau,
hipertensiunea, impiedica dezvoltarea celulelor canceroase si intareste
sistemul imunitar.
- Oleaginoasele
(alune, migdale, nuci, arahide etc.) contin proteine si o cantitate importanta
de vitamina E care ajuta la mentinerea sanatatii pielii.
- Fructele
aduc un plus de substante nutritive daca sunt consumate proaspete. Sucurile din
fructe nu sunt indicate, deoarece contin o cantitate foarte mare de zaharuri! Pulpa
fructului contine toate vitaminele si substantele nutritive! Este indicat ca
fructele sa se manance cu tot cu coaja.
- Legumele -
leurda, urzica, ridichiile, andivele, frunzele de papadie care se consuma in
salate, brocoli, salata verde, morcovi, cartofi, gulii, rosii, dovlecel, ardei
gras, ceapa verde si multe verdeturi printre care patrunjel, bogat in vitamina
C si marar.
Postul Pastelui
2015: Cum se tine corect.
Pentru a
tine corect Postul Pastelui 2015, trebuie sa aveti in vedere cateva reguli
stabilite de Biserica.
Trebuie sa
stiti ca anumite categorii de persoane nu ar trebui sa se abtina de la mancare
- copiii, batranii, femeile gravide si persoanele suferinde.
- In primele
doua zile din Postul Pastelui 2015 (luni 23 februarie si marti 24 februarie) se
recomanda post complet, pentru aceia care pot sa-l tina. Pentru cine nu
rezista, este recomandata ajunarea, adica tinerea postului pana seara, cand se
poate manca paine si bea apa.
- Aceeasi
regula (post complet sau ajunare) este si pentru primele trei zile din ultima
saptamana de post (luni, marti si miercuri), dar si pentru ultimele doua
(vineri si sambata).
- Miercuri,
a treia zi din Postul Pastelui 2015, se ajuneaza pana seara. Apoi se mananca
paine si legume fierte fara ulei.
- In toate
celelalte zile, cu exceptia zilelor de dezlegare, se mananca uscat o singura
data pe zi, in zilele luni-vineri, iar sambata si duminca de doua ori pe zi legume
fierte cu untdelemn si putin vin = varianta postului aspru. In postul obisnuit, se mananca la orele obisnuite, dar numai “mancaruri de post”.
Postul
Pastelui 2015: Cine nu posteste?
- Postul
negru din Postul Pastelui 2015 e total interzis copiilor. Un copil nu trebuie
sa sufere de carente alimentare. El se afla in dezvoltare, iar organismul sau
are alte nevoi fata de organismul unui adult. Pentru copii, vitaminele,
lipidele, glucidele, proteinele sunt esentiale. De asemenea, persoanele care
sufera de anumite afectiuni si care tin post negru fara a consulta un medic o
fac pe propria raspundere. Bolile cronice se pot agrava si persoana poate chiar
muri.
Si, pentru
cine nu stie, exista si Pastele Cailor, care coincide cu Inaltarea Domnului,
sau ziua de Ispas. Aceasta are mereu loc la 40 de zile dupa Paste, in joia din
a sasea saptamana de dupa Paste. Unele persoane mai numesc aceasta sarbatoare
si Joia Iepelor.
Sarbatoarea se tine doar cand Pastele Ortodox coincide cu
cel Catolic. Explicatia? In trecut, in anii in care Pastele orthodox cadea intr-o
zi diferita de cel Catolic, taranii ortodocsi imprumutau caii de la taranii
catolici si viceversa. Iar cand cele doua sarbatori coincideau, caii se
odihneau.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu