joi, 19 martie 2015

Eclipsa de soare - 20 martie 2015



     Eclipsa de vineri, 20 martie 2015, este un test fara precedent pentru sistemul energetic european. Capacitatea de generare s-ar putea reduce cu echivalentul a zece centrale foarte mari pe carbune.
     Eclipsa de soare din 20 martie va pune presiune pe reteaua electrica europeana. Parcul fotovoltaic este de o suta de ori mai mare ca in 1999.
     Germania, al carei parc fotovoltaic (40.000 MW) este de departe cel mai important din Europa si unde energia solara a reprezentat 18% din consum in 2014, este tara unde consecintele vor fi cele mai importante.
     Daca cerul este senin, la ora 09:30 se asteapta o reducere de 75% a capacitatilor in prima faza a eclipsei, care va traversa Europa, de la Portugalia spre Finlanda, intre 09:00 si 12:00.
     In afara Germaniei, Italia (20.000 MW) si intr-o mai mica masura Spania (6.700 MW) si Franta (5.300 MW) detin parcuri fotovoltaice importante.


     In Romania eclipsa de soare va fi una partiala si va putea fi observata pe teritoriul tarii intre orele 10:45 - 13:05, maximul fiind in jurul orei 11:55.
     La Bucuresti eclipsa va incepe la 10:48, are maximul la 11:55 si se termina la 13:04, cu o acoperire a Soarelui de 43%.

     Pe glob
     Eclipsa se va vedea totala de la Polul Nord si regiunile invecinate. Locuitorii Insulelor Feroe vor avea parte de o totalitate de maxim doua minute si 30 de secunde, aproximativ aceleasi conditii intalnindu-se si in arhipeleagul Svalbard.
     Maximul eclipsei se poate vede de undeva din nord-estul Insulelor Feroe, la ora 11:45 (ora Romaniei), cu o o durata a totalitatii de 2 minute si 47 de secunde. Locuitorii din jumatatea de nord a Marii Britanii vor avea o acoperire de peste 90% a  Soarelui, conditii similar intalnindu-se si in nordul Norvegiei.
     De la Polul Nord se va putea vedea o eclipsa totala cu Soarele la sub un grad fata de orizont.

     Practic din toata Europa se poate vedea eclipsa, ba chiar si din Nordul Africii si din tarile Israel, nordul Iranului, nordul Chinei si jumatatea estica a Mongoliei.

     O harta interactiva a eclipsei solare din 20 martie si care arata utilizatorilor exact cat de intuneric va fi in orice punct de pe glob, ora exacta de incepere a eclipsei, maximul de eclipsare, durata sau pozitia Soarelui a fost realizata de o echipa de romani de la un start-up din Brasov.
     Harta a fost realizata de doi romani din Brasov care au lansat Kronpass, un start-up care se ocupa de cadastru, topografie, cartografie si GIS.


     "Harta e simpla, dar utila pentru ca afiseaza regiunile afectate de eclipsa (totala si partiala) sub forma unei heatmap, dar mai ales pentru ca pe baza coordonatelor punctului pe care se executa click, calculeaza caracteristicile locale ale eclipsei (tipul, magnitudinea, gradul de obscurare, orele de incepere si incheiere, durata, ora de maxim, azimutul si altitudinea soarelui)", explica Ionut Pascu, unul din autorii hartii.

     Oare maine va fi soare ca sa putem vedea eclipsa?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu