vineri, 20 martie 2015

Ziua Internationala a Poeziei -21 martie


"Nu exista nici o alta arta fara poezie"
(dictonul lui Delacroix)



     Ziua Internationala a Poeziei (World Poetry Day) - se marcheaza anual, la 21 martie, ca urmare a aplicarii unei decizii a UNESCO emise in timpul celei de-a 30-a sesiuni sustinute la Paris, in perioada octombrie-noiembrie 1999.
     Este o recunoastere a faptului ca oamenii de litere si de cultura, poetii si scriitorii din intreaga lume si-au adus o contributie remarcabila la imbogatirea culturii si spiritualitatii universale.
     Ziua Internationala a Poeziei promoveaza eforturile editurilor mici care incearca sa se afirme in acest domeniu publicand colectii ale poetilor tineri.
     Urmareste sa sustina creatia poetica, stabilirea unui dialog intre poezie si alte genuri ale creatiei, editarea si promovarea poeziei ca arta deschisa oamenilor.
     Sunt organizate recitaluri publice pentru a atrage cat mai multe persoane catre acest gen si restabilirea dialogului intre poezie si celelalte arte, printre care teatru, dans, muzica sau pictura.
     Este promovata imaginea poeziei in mass-media, astfel incat aceasta forma de arta sa nu mai fie considerata invechita, ci sa fie vazuta ca un mijloc de afirmare a identitatii unei societati.

     Locuitorii orasului Bucuresti vor avea ocazia sa asiste pe viu la un performance vizual-poetic, intitulat “Livada cu poeme”, propus de designerul Radu Visan. Evenimentul va avea loc sambata, intre orele 17:00 si 19:00, in pasajul Universitatii. Pe scena special amenajata vor urca 10 poeti care vor recita atat poezii proprii cat si opere ale poetilor decedati. Muzica va fi asigurata de Cvartet Cromatic. Actorii invitati sa ne incante auzul cu versuri minunate sunt: Claudia Dragan, Raluca Grumazescu, Cristi Dionise, Sebastian Valcea. Evenimentul va fi inregistrat audio si video si va constitui un document de patrimoniu literar si cultural.
     Vor fi amplasati 16 copaci (oranj, mov, verde, turcoaz, galben, rosu) care alcatuiesc “Livada cu poeme”.
     - 10 copaci vor fi destinati pentru 10 poeti pereche - un poet in viata si un poet aflat in Raiul literaturii.
     - 2 copaci vor fi rezervati debutantilor.
     - 4 copaci vor fi rezervati pentru Tudor Arghezi, Ion Minulescu, Nichita Stănescu, George Bacovia. Fiecare din acesti 4 copaci vor fi insotiti de cate un sevalet cu portretele poetilor si adresele caselor lor memoriale.


     In orasele voastre ce evenimente sa organizeaza cu aceasta ocazie? Voi cum sarbatoriti Ziua Internationala a Poeziei? 

Un comentariu: