Despre Mierea de mană nu auzisem inca, pana cand am primit
un borcanel de miere de mană Roua Florilor de la Apidava si Brander, carora
le multumesc foarte mult!
Haideti sa-i descoperim impreuna proprietatile speciale
pentru ca este un produs rar si extrem de sanatos!
Mierea de albine, acest aliment complex, care nu are doar
calitati nutritive, ci si numeroase proprietati terapeutice, mai este cunoscuta
si ca “hrana vie”. Este un produs rezultat in urma unei munci asidue a
dragutelor albine.
Exista zeci de sortimente de miere:
- De salcam, tei, poliflora - acestea fiind cele mai
populare.
- De mană, de sanziene sau de pomi fructiferi - pe care
multa lume nu le cunoaste deoarece sunt foarte rare.
Spre deosebire de categoria clasica de sortimente de miere unde
produsul este rezultat in urma colectarii si procesarii nectarului diverselor
flori de catre albine, mierea de mană este cu totul altceva.
Mierea de mană, care se mai numeste si mierea de padure,
este singura miere naturala care nu este produsa de albine din nectarul
florilor. Ea poate fi obtinuta doar daca apicultorii plaseaza stupii in zonele
de padure, care pot fi atat de conifere (brad, molid, pin, etc.) cat si de
foioase (artar, stejar etc.). Mierea de mană este realizata de albine din
sevele pe care le gasesc pe acesti arbori. Astfel, atunci cand mierea este 100%
de mana, ea nu contine deloc polen.
Ce este mana
Mana este substanta lipicioasa, dulce, limpede si vascoasa care
se afla in anumite perioade ale anului pe frunzele, ramurile sau tulpinile
plantelor si ea poate fi:
➧ De origine vegetala, cand albinele colecteaza seva direct
de la suprafata frunzelor ori lastarilor tineri sau o secreta coniferele si pe
care albinele o aduna cu efort, in conditiile in care ea se afla chiar pe
tulpina copacilor.
➧ De origine animala, cand se interpun niste insecte mici,
din familia afidelor. Acestea se hranesc cu seva copacilor pe care o sug de la
nivelul scoartei, retin substantele azotoase si elimina o excretie speciala (mană),
cu mare continut de zaharuri.
In padure, lipsa florilor si a nectarului din aria de zbor
a albinelor le determina sa culeaga orice substanta dulce, inclusiv mana. Spre
deosebire de celelalte sortimente de miere, in mierea de mană, pe langa alte
zaharuri s-a demonstrat prezenta unui zahar specific (melezitoza) care se
presupune ca ar fi sintetizat chiar in tractusul digestiv al insectelor producatoare
de mană.
De ce Mierea de mană este rara si mai scumpa?
Mierea de mană este rara si mai scumpa din cauza efortului
si costurilor suplimentare de productie.
➠ Albinele se uzeaza mai mult si mor mai repede, pentru ca
iau substanta direct de pe tulpina copacilor.
➠ Deplasarile stupilor in zona montana se face in anumite
areale si ingrijirea stupilor este mai anevoioasa decat la campie.
➠ Fagurii nu mai pot fi folositi pentru alte tipuri de miere
dupa producerea acestui sortiment. Mierea de mană este neagra si innegreste
fagurele, iar urmatoarea productie, cu alt tip de miere, de culoare alba, nu
mai poate fi obtinuta din acelasi fagure.
Beneficii si recomandari
🔼 Culoarea mierii de mană este bruna, cu nuanta verzuie, rosiatica
sau pronuntat negricioasa.
🔼 Gustul este specific, usor caramelizat, mai putin
dulce decat celelate tipuri de miere, avand un continut de fructoza mai scazut,
ceea ce permite folosirea acesteia (cu moderatie) si de catre persoanele cu
diabet.
🔼 Ea este mult mai bogata in saruri minerale (calciu,
magneziu fier, potasiu, fosfor, seleniu) decat mierea florala, chiar de 20 de
ori.
🔼 Recomandata in tratamentul:
- spasmofiliei la adolescenti
- rahitismului la copii si adolescenti
- osteoporozei si afectiunilor articulare la adulti si
varstnici
- persoanelor cu sistem imunitar slabit
🔼 Mierea de mană, este indicata in sezonul rece, pentru
cresterea imunitatii, dar si in tratarea anemiilor, a racelilor, a afectiunilor
cailor respiratorii.
🔼 Cantitatea de polen este mult mai scazuta sau chiar
lipseste si aceasta miere poate fi folosita de catre persoanele alergice si
pentru tratarea alergiilor.
🔼 Are proprietati laxative mai puternice decat alte tipuri de
miere. Datorita efectului antiinflamator asupra tubului digestiv, favorizeaza
eliminarea toxinelor din corp.
Tu ai gustat Mierea de mană Roua Florilor de la Apidava?
Incearca, sigur te vei indragosti si tu de gustul ei inconfundabil. 🍯🐝
Sa avem grija de sanatatea noastra, zic, cu un produs
natural 100%, calitate Premium, de la un producator de incredere!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu