sâmbătă, 27 ianuarie 2018

Miere poliflora Apidava. Beneficii, retete




     Mierea reprezinta “pastila de sanatate” pentru organism.
     In Medicina Traditionala Chineza este asociata Elementului Pamant, acela care le hraneste si le echilibreaza pe toate celelalte. Ayurveda considera mierea drept nutrient Rasayana, care hraneste in profunzime toate tesuturile, revigoreaza, prelungeste viata, pastreaza frumusetea si tineretea.

     Va intrebati insa care este cea mai buna miere? Mierea poliflora este cea mai buna pentru omul sanatos. Are de toate. Exact cum sunt instrumentele intr-o orchestra, o miere poliflora are din toate florile campului. Mierea poliflora provine din nectarul mai multor specii de flori, niciuna dintre acestea nefiind dominanta. Din acest motiv, culoarea ei poate varia in functie de zona si perioada in care a fost recoltata, de la un galben viu pana la portocaliu.

     Mierea este in primul rand un aliment, nu un medicament. Cu toate acestea, este indicata si in tratarea unui numar mare de afectiuni.

     Pe rafturile din super-market gasim numeroase firme care produc aparent acelasi tip de miere, de cele mai multe ori contrafacuta. Daca alegem un producator cu traditie, mierea este cu adevarat un elixir pentru sanatate si frumusete. Asa am ajuns, eu si familia mea, sa consumam miere poliflora Roua Florilor de la Apidava.


     Acest tip de miere este recomandat pentru tratarea anorexiei, datorită conţinutului său bogat în fier. Mierea polifloră stimuleaza apetitul, facilitează procesul digestiv, îmbunataţeşte activitatea inimii şi a ficatului şi determină o creştere a procentului de hemoglobină din sange. Este şi un execelent remediu pentru oboseală fizică şi psihică. Consumul regulat previne problemele de creştere și demineralizarea oaselor. În compoziţia sa intră vitamine din complexul B şi C, enzime, acizi organici (acid lactic, acid gluconic) şi diverse săruri minerale (fier, fosfor, calciu, potasiu). Este uşor de asimilat datorită conţinutului său de glucoză, sucroză şi fructoză.”

     Apidava, locul unde de 23 de ani se produce miere de calitate superioara, poate fi considerata fortareata mierii. Obtinuta doar pe cale naturala din flora Podisului Transilvaniei, este o miere 100% pura.


Proprietatile Medicinale ale mierii de albine

     - Mierea poliflora este un excelent tonic general.
     - Cel mai puternic energizant cunoscut.
     - Imbunatateste eficienta sistemului imunitar si creste capacitatea organismului de a face fata bacteriilor si virusurilor specifice perioadei reci a anului.
     - Are efect antibacterian atat intern, cat si extern, ajutand organismul sa se vindece mai repede. Este excelenta in tratarea herpes-ului, a eczemelor si a articulatiilor dureroase.
     - Mierea poliflora stimulează pofta de mancare, imbunatateste digestia, ajuta functiile ficatului si creste procentul de hemoglobina in sange.
     - In bolile ficatului, medicina populara recomandă un sirop din miere de albine si lamai, sau un amestec din miere si grapefruit.
     - Scade rata aparitiei Diabetului.
     - Tratarea Obezitatatii - majoritatea obezilor sunt, practic, dependenti de zahar si, mai ales, de produsele care il contin (ciocolata, prajituri, sucuri, bomboane, inghetata). La miere, aceasta dependenta nu apare.
     - Franeaza aparitia Cariei dentare.
     - Previne Constipatia - prin consumul zilnic de miere. Doza recomandata este de doua lingurite de miere, pe cat posibil lichida si proaspata (obtinuta in anul respectiv).
     - Ajuta in tratamentul Osteoporozei - consumul zilnic de miere furnizeaza sistematic organismului hormone estrogeni, ajutand la prevenirea acestei boli. Toate tipurile de miere contin in cantitati mici laptisor de matca, cea mai bogata substanta naturala in acest tip de hormoni.
     - Menopauza prematura - nu poate aparea la femeile care consuma zilnic miere, legume si fructe crude. Acestea stimuleaza in mod armonios activitatea ovarelor si intarziind aparitia menopauzei, cu pana la zece ani.
     - Lipsa de calciu si de magneziu - nu este combatuta direct de miere, dar impiedica aparitia carentelor in aceste substante.
     - Tulburarile de crestere si de dezvoltare la copii - pot fi eficient prevenite prin consumul sistematic de miere de albine si de polen de albine. Ambele produse stimuleaza in mod armonios procesele de crestere si de dezvoltare, atat la nivel fizic, cat si psihic sau mental.

Tratamente cosmetice, beneficii

     Mierea de albine este folosita in tratamentele cosmetice de zeci de ani datorita calitatilor sale nutritive, de vindecare si de hidratare.
     - Antioxidanta si antibacteriala – dezinfecteaza, cicatrizeza si vindeca ranile de pe piele
     - Hidratanta – netezeste pielea uscata si ridata, dar o ajuta sa se mentina supla
     - Nutritiva – cu aminoacizii, mineralele si vitaminele pe care le gasim in mierea de albine naturala, rezulta o adevarata hranire a pielii
     - Neutralizeaza radicalii liberi care imbatranesc pielea
     - Miere pentru ten gras
     - Miere pentru exfoliere
     - Miere pentru tenul tern
     - Masti hranitoare
     - Masaj cu miere - Stimuleaza circulatia sanguina si limfatica, se flexibilizeaza tesuturile. Masajul cu miere de albine ajuta la scaderea in greutate si in combaterea celulitei. Curata pielea de celule moarte si astfel se elimina toxinele din corp.


Remedii Naturiste pe baza de miere, pe care le folosesc eu:

     - Masca pentru ten - Masca de fata cu miere, iaurt si banana (pentru toate tipurile de ten)
     Aceasta este o masca eficienta pentru curatarea porilor si pentru hidratare. Se amesteca o lingura de miere cu una de iaurt si o jumatate de banana facuta piure. Masca aplicata pe fata se lasa sa actioneze 15 minute, apoi clatiti bine.
     - Masaj pentru fata - cu miere
     Dupa ce curatati tenul de machiaj, aplicati un strat subtire de miere de albine si o lasati sa actioneze o perioada de 15 minute. Mierea se aplica usor, cu buricele degetelor, prin tamponare. Prin acest procedeu se face un masaj usor asupra tenului, care ajuta la eliminarea toxinelor de pe pielea fetei si la hranirea straturilor ei interioare. La final se clateste fata cu apa calduta. Se poate folosi miere de albine lichida sau zaharisita.
     - Balsam pentru buze - Miere si ulei de masline
     Masati buzele cu un amestec format din miere si ulei de masline. Ajuta buzele crapate sa-si revina intr-un timp scurt. Se poate folosi pentru masajul buzelor doar mierea, daca este miere de albine naturala.
     - Tratamente pentru par - Masca de par cu miere (pentru parul fragil)
     O masca eficienta pentru parul fragil si degradat este cea cu lapte si miere. Se amesteca 1 ceasca de lapte cu 2 lingurite de miere. Daca masca este prea subtire, se adauga o jumatate de banana. In laptele putin incalzit se adauga mierea, apoi banana. Se maseaza bine parul si scalpul cu aceasta pasta. Dupa 15-20 de minute parul este spalat cu sampon si limpezit cu apa multa.
     - Tratament pentru unghii si cuticule
     Pentru ingrijirea cuticulelor se aplica in fiecare seara inainte de culcare un amestec de ulei de masline cu miere. Mainile se acopera cu manusi si se lasa peste noapte la actionat.


Retete cu miere


     Este un tort pe care il pregatesc in special vara si este recomandat pentru veganii care nu consuma alimente preparate termic.


     2. Rondele crocante cu seminte


     Ingrediente:
     - 200 gr miere
     - 50 gr zahar brun
     - 100 - 200 gr fulgi de ovaz (dupa gust)
     - 2 linguri seminte de floarea soarelui crude
     - 1 lingura seminte de dovleac crude
     - 200 gr seminte susan
     - migdale crude tocate
     - seminte de in
     - cateva picaturi ulei de masline

     Mod de preparare:
     Intr-o craticioara punem mierea si zaharul si le lasam la foc mic 2-3 minute, amestecand continuu. Cand ajunge aproape de punctul de fierbere adaugam fulgii de ovaz si toate semintele. Continuam sa tinem pe flacara, amestecand constant, pana cand amestecul incepe sa se ingroase.
     Intr-o forma de copt briose picuram ulei de masline atat cat sa nu se lipeasca compozitia de pereti.
     Turnam compozitia calda in alveole si presam usor cu o spatula.
     Lasam sa se raceasca complet inainte de servire.       Scoatem rondelele din alveole si le pastram in cutii inchise ermetic.

     Va astept cu impresii despre mierea poliflora Roua Florilor de la Apidava, daca ati incercat-o. Daca nu, acum este momentul! 😊



2 comentarii: