duminică, 3 septembrie 2017

Gogosari conservati, fara fierbere



     Pentru mine, este reteta ideala de a conserva gogosarii, la rece, fara fierbere. Merg perfect in zilele friguroase langa o friptura suculenta. Gogosarii raman crocanti. Sunt putin mai dulci decat cei conservati prin oparire. Conservarea se face in sucul propriu, gustul final fiind mult mai bun.
     Eu le spun “Gogosari in otet cu zahar pentru friptura”.


     Ingrediente:

     - 5 kg gogosari mari, carnosi
     - 750 g zahar tos
     - 750 ml otet din vin (eu folosesc de Vincon)
     - 7 linguri sare grunjoasa pentru muraturi, neiodata
     - 2 buc hrean (cam 18 cm lungime, bucata)
     - 2 linguri boabe de mustar
     - 2 lingurite boabe piper negru
     - 2 linguri seminte de marar uscat (de la magazinele cu mirodenii)
     - cateva foi de dafin, cate 1 buc pentru fiecare borcan


     Mod de preparare

     Gogosarii se spala bine si se pun la zvantat pe un prosop. 
     Se taie in 4 sau 8 si se curata de vana alba.
     Se aseaza intr-un lighean mare cate 2 randuri, cu partea concava in sus. Deasupra se presara 1 lingura de sare si 3-4 linguri de zahar. Se continua asa pana terminam toti gogosarii, tot zaharul si toata sarea. Daca aveti 2 ligheane, puneti altenativ gogosarii in ele ca sa pastrati proportiile.
     Gogosarii se lasa in linghean pana se topeste complet sarea si zaharul (cam 24 ore). Daca este cald afara, pot fi gata in 8-10 ore.
     Intre timp se sterilizeaza borcanele.  
     Se scot gogosarii din siropul care s-a format, se pun intr-o sita la scurs, apoi se aseaza in borcane fara sa-i presam prea tare. Printre ei se pun betisoarele de hrean. Deasupra se aseaza o frunza de dafin si se imparte cantitatea de boabe de mustar, piper si seminte de marar.
     Siropul obtinut se amesteca cu otetul si se toarna in fiecare borcan, peste gogosari.
     Inchidem borcanele cu capace si le asezam in camara.



     Pentru cine doreste, gasiti pe blog reteta de "Muraturi - Castraveti in saramura" si "Muraturi - Conopida in saramura".


Pofta buna!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu