Pentru mine, este reteta ideala de a conserva gogosarii, la rece, fara
fierbere. Merg perfect in zilele friguroase langa o friptura suculenta. Gogosarii
raman crocanti. Sunt putin mai dulci decat cei conservati prin oparire.
Conservarea se face in sucul propriu, gustul final fiind mult mai bun.
Eu le spun “Gogosari in otet cu zahar pentru friptura”.
Ingrediente:
- 5 kg gogosari mari, carnosi
- 750 g zahar tos
- 750 ml otet din vin (eu folosesc de Vincon)
- 7 linguri sare grunjoasa pentru muraturi, neiodata
- 2 buc hrean (cam 18 cm lungime, bucata)
- 2 linguri boabe de mustar
- 2 lingurite boabe piper negru
- 2 linguri seminte de marar uscat (de la magazinele cu
mirodenii)
- cateva foi de dafin, cate 1 buc pentru fiecare borcan
Mod de preparare
Gogosarii se spala bine si se pun la zvantat pe un prosop.
Se taie in 4 sau 8 si se curata de vana alba.
Se aseaza intr-un lighean mare cate 2 randuri, cu partea
concava in sus. Deasupra se presara 1 lingura de sare si 3-4 linguri de zahar.
Se continua asa pana terminam toti gogosarii, tot zaharul si toata sarea. Daca
aveti 2 ligheane, puneti altenativ gogosarii in ele ca sa pastrati proportiile.
Gogosarii se lasa in linghean pana se topeste complet sarea
si zaharul (cam 24 ore). Daca este cald afara, pot fi gata in 8-10 ore.
Intre timp se sterilizeaza borcanele.
Se scot gogosarii din siropul care s-a format, se pun
intr-o sita la scurs, apoi se aseaza in borcane fara sa-i presam prea tare. Printre
ei se pun betisoarele de hrean. Deasupra se aseaza o frunza de dafin si se
imparte cantitatea de boabe de mustar, piper si seminte de marar.
Siropul obtinut se amesteca cu otetul si se toarna in fiecare
borcan, peste gogosari.
Inchidem borcanele cu capace si le asezam in camara.
Pentru cine doreste, gasiti pe blog reteta de "Muraturi - Castraveti in saramura" si "Muraturi - Conopida in saramura".
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu