duminică, 22 martie 2015

Important - Cum alegi un uscator de par


     Ritualul de ingrijire a parului are o mare insemnatate daca dorim sa avem un par sanatos, stralucitor, care sa nu se degradeze in timp. Urmarim reclamele de la TV, indicatiile stilistilor, dar, oare, dam suficienta importanta ingrijirii podoabei noastre capilare?
     Nu ma dau eu atotstiutoare, dar imi place ca, la capatul unei zile, parul meu sa fie curatat, hidratat si rasfatat si in acest sens m-am hotarat sa-mi schimb uscatorul de par. 
     Daca aveti putin timp pana ajungeti la finalul acestui articol, veti vedea si de ce!

     Spalatul parului
     Desi eu am un par normal spre gras, sunt tentata de multe ori sa-l spal destul de des, atat iarna cand port caciuli, cat si vara cand il simt plin de praful din atmosfera. Rezolv problema usor, cu o baie calduta, cu un sampon delicat, potrivit tipului meu de par - de cele mai multe ori cu lamaie, dar mai alternez si cu alte tipuri de sampoane. Am grija sa maseaz usor scalpul pentru a imbunatati circulatia sangelui si sa-l clatesc bine pentru a indeparta samponul. O data sau de doua ori pe saptamana adaug si o masca, dar nu prea des, ca sa nu ii stric parului meu echilibrul natural. Aceeasi grija o am si pentru pielea capului, asa incat sa nu isi piarda PH-ul natural. Balsam de par nu prea folosesc pentru ca am observat o electrizare puternica a firelor de par dupa acest tratament. 
     Ingrijirea parului
     Pentru a evita despicarea firelor de par la varfuri si aspectul de “matura”, incerc sa-l tund cad mai des - nu foarte mult, cam 1 cm, atat cat sa inlatur partea de par uscata si sa-i stimulez cresterea.
     Am grija si la alimentatie - nu este un moft! Un deficit de minerale ca fier si zinc, proteine si vitamina C, se vor reflecta in aspectul firului de par. Parul poate deveni casant sau prea uscat, radacina se slabeste si incepe sa se rareasca podoaba mea capilara.
     Uscarea parului
     Recomandarile ar fi ca parul sa se usuce in mod natural, fara interventia unor uscatoare de par, pentru a se pastra hidratat si cu un un aspect mai sanatos. Da, sunt de acord, pentru cine poate! Eu ma confrunt de cativa ani buni cu o sinuzita rebela si nu imi permit sa astept sa se usuce natural, mai ales daca sunt presata de timp si am nevoie si de o mica coafare ulterioara. Deci, eu folosesc mereu un uscator de par, iar alegerea lui este mult mai importanta decat te-ai gandit initial. Poate nu am folosit mereu un model performant, desi mi-as fi dorit, dar am grija, atunci cand imi aleg uscatorul de par, ca el sa indeplineasca cateva functii pe care eu le consider foarte importante.

     1. Puterea uscatorului
     Un uscator de par ar trebui sa aiba cel putin 1700 W, indiferent daca parul este subtire. Cu cat puterea mai mare, va usca parul mult mai rapid desi, pentru cine are par putin, par scurt, par subtire, nu prea se recomanda cel de putere foarte mare. Nu am suportat niciodata uscatoarele de par care abia sulfa un aer caldut. Este enervant, mai atunci cand te grabesti sa astepti cate o jumatate de ora pana cand “stimabilul” reuseste sa-si faca treaba. Cu cat numarul de watti este mai mare, cu atat puterea aparatului este mai mare si fluxul de aer este mai puternic.

     2. Numarul de viteze si trepte de caldura
     Imi plac uscatoarele de par care au trei trepte de caldura - rece, cald si fierbinte, pentru ca asa pot jongla cu temperaturile functie de momentul zilei, de anotimp si timpul pe care il am la dispozitie. Pentru perioadele in care parul este mai degradat, ar trebui sa folosesc in special aer cald si rece, ca sa nu distrug parul mai mult decat este deja. Aerul fierbinte il folosesc in special cand este mai frig in casa, sau cand sunt racita, ca sa nu dau satisfactie sinusurilor mele care abia asteapta sa ma necajeasca.
     Numarul de viteze este iarasi foarte important, trebuie sa aiba cel putin doua. 
  
     3. Accesoriile uscatorului de par
     Ideal este ca atunci cand alegem uscatorul de par, acesta sa aiba in dotare si diverse accesorii pentru ondularea sau indreptarea parului. Mi-as fi dorit si eu o perie care sa dea un plus de volum parului drept (asa cum il am eu). Daca tu ai parul ondulat, vei avea nevoie de un uscator de par cu difuzor. Accesoriile sunt foarte importante, si iti dau satisfactie pe termen lung, daca achizitia lor este facuta fara costuri suplimentare.

     4. Materialele elementelor de incalzire
     In acest domeniu nu prea sunt eu specialist, dar citind, am ajuns la urmatoarea concluzie:
     - cand vrei sa obtii un par fin si drept, alege tipul ceramic. Elementele ceramice de incalzire folosesc raze inflarosii pentru a incalzi parul din interior, spre exterior.
     - cand vrei sa eviti ciufulirea excesiva a parului in timpul uscarii si pastrarea stralucirii, alege tipul ionic. Ionii, acele microparticule foarte fine, patrund in cele mai adanci straturi ale firului de par, se fixeaza acolo si il hidrateaza, protejandu-l. De exemplu, turmalina emite ioni care reduc efectul electrostatic, iar elementele de incalzire din turmalina incalzesc uniform parul.
     Eu am un Rowenta Provital Ceramic de 2000 W. Poate asta este motivul pentru care parul arata deseori ciufulit. Mi-as dori un uscator cu tehnologie ionica (IONTEC technology), asa ca Braun Satin Hair 7 Hair Professional SensoDryer HD 785. Ce inseamna inovatia IONTEC? Jetul de ioni verzi elibereaza milioane de ioni de satin efectiv pe par, pentru a atrage particulele de umezeala din aer in timp ce ne uscam parul. Am vazut ca are si alte multe, foarte multe, calitati care il fac un model special pentru o coafare perfecta.

     5. Marimea aparatului
     Mare sau mic, nu prea are importanta, atat timp cat este performant. Daca este din categoria celor profesionale, este si mai bine, pentru ca ma ajuta sa sa-mi ingrijesc parul “ca la carte”.

     6. Pretul
     Atunci cand vine vorba de frumusete, nu ma gandesc in primul rand la pret, mai ales atunci cand gasesc exact produsul de care am nevoie. O investitie de calitate pentru o perioada mai indelungata este de cele mai multe ori mult mai ieftina decat mai multe “chinezarii” de la coltul strazii care te lasa balta exact atunci cand ai mai mare nevoie. Oricum, un uscator de par ar trebui sa dureze cativa ani de zile.

     Iate-ne ajunsi si la momentul in care nu va mai tin in suspans. Trebuie sa va destainui ca particip la un concurs, destinat bloggeritelor de beauty din Bucuresti, pentru castigarea acelui uscator de par pe care l-am amintit mai sus. Cu ce ocazie? Aniversarea de 3 ani a blogului Beauty Stories by Beauty Barometer. La Multi Ani!!!

     Fii sincera, nu-i asa ca te tenteaza si pe tine?

Un comentariu: