marți, 2 decembrie 2014

Jocuri de toamna-iarna pentru copilul tau


     Fericirea de a fi parinte nu se poate explica in cuvinte, trebuie simtita. Alaturi de toate trairile si sentimentele frumoase, exista momente in care atentia unui parinte trebuie sa fie inmiita, mai ales cand alege si achizitioneaza jucarii pentru odrasla lui. Joaca si jucariile reprezinta universul copilariei ce sta la baza dezvoltarii mentale, sociale si creative. Copiii mai maricei (ca baiatul meu) adora jucariile educative, jucariile ce dezvolta imaginatia, asa cum sunt seturile de constructii ce ii ajuta sa cladeasca cu indemanare diferite tipuri de constructii. Ulterior ei le vor intelege semnificatia si le vor putea aduce imbunatatiri, dezvoltandu-si permanent imaginatia.

     Jucariile se aleg in functie de varsta, functie de preferintele copilului astfel incat sa-l tina ocupat in casa in perioadele cand afara se face prea frig pentru jocuri in aer liber, in special toamna si iarna. Jucariile care ii trezesc interesul si ii ofera posibilitati de invatare, alaturi de jocuri de societate si cele unde trebuie interpretate anumite roluri, sunt cele mai des folosite pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor.

  

     Unii pot crede ca jocurile clasice (cuburi, piese de construit) sunt depasite si ar trebui inlocuite cu unele mai moderne. Este loc pentru toate, dar eu tot inclin sa cred ca raman cele mai versatile. De curand am vazut intr-un mall in Bucuresti ca jucariile Lego sunt in continuare indragite atat de cei mici cat si de oamenii mari care se intrec in constructii cat mai sofisticate reprezentand chiar personaje din filme sau animale. Este fascinant cat de multe lucruri se pot construi cu aceste piese, cum se dezvolta rabdarea si perseverenta si cat de mare este satisfactia cand la final constructia este inedita.


     Jocurile care aduc realitatea la scara mica pentru a fi mai usor inteleasa de copii, asa cum sunt cele mai populare din Playmobil, cuprind detectoare de metale si dinozauri, cai care pasc intr-un padoc ingradit, un post de pompieri cu figurine si accesorii, masina amfibie a vanatorilor de comori, dragoni, tunuri, soldati si multe altele. Cu aceste jocuri copilul este integrat in realitate, invata sa fie independent si sa ia singur cele mai bune decizii pentru a iesi invingator.

     Parintii au o responsabilitate foarte mare, ei trebuie sa aleaga copiilor acele jucarii care ii stimuleaza pe acestia si sa fie potrivite pentru varsta lor. Pe eticheta fiecarei jucarii este inscrisa varsta pentru care este recomandata. Este bine sa nu se treaca peste aceasta recomandare deoarece compania care a creat jucaria stie mai bine decat orice parinte care sunt riscurile la care sunt expusi copiii daca avertizarea nu este luata in seama.

     Jocurile educative contribuie la dezoltarea abilitatilor copiilor - atentie, concentrare, intelegere. Atunci cand parintii iau parte la joc se dezvolta si comunicarea parinte-copil iar rezultatul pe termen lung este cresterea unui copil comunicativ si cooperant.

     Copilul tau se joaca, deja, pe calculator sau pe tableta? Nu este un lucru rau, dar se pot imbina jocurile si jucariile astfel incat dezvoltarea sa fie completa. Alaturi de conexiunile logice si memorarea rapida oferite de tehnica moderna, trebuie stimulata gandirea si inteligenta, intelegerea si concentrarea alaturi de socializare, comunicare si colaborare, care se obtin prin jocurile clasice.

     Pentru tine este greu sa-i alegi copilului jucaria sau jocul perfect?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu