miercuri, 24 februarie 2016

E Dragobete! Iubeste romaneste!



     Dragobetele este o sarbatoare a indragostitilor. Despre barbatii insurati, se zice ca, in aceasta zi, nu este bine sa le supere pe femei! “Nu e bine sa te certi cu sotia in casa, nici cu o alta femeie, ca-ti merge rau.”

     Triful, sau Navalnicul, se reintrupeaza in Dragobete la 24 februarie, ca simbol al dragostei curate a tinerilor, asociat la romani cu ciripitul si imperecherea pasarilor de padure al caror patron este.
     Cine era Triful? Se zice ca ar fi fost un fecior frumos, cazut din cer, care incurca cararile fetelor frumoase si nevestelor tinere. Cand intra intr-un sat, toata partea femeiasca nu-si mai tinea firea si umblau buimace.

     Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci si transformat ulterior intr-un protector al tinerilor si patron al iubirii. Dupa ce isi prindea aleasa, baiatul ii fura o sarutare in vazul lumii, sarut care simboliza legamantul lor de dragoste pe intregul an de zile. De aici si celebra expresie “Dragobetele saruta fetele.

     Urmand firul anumitor legende populare, se pare ca Dragobete (numit si “Cap de primavara”, “Navalnicul” sau “Logodnicul Pasarilor”) nu era nimeni altul decat fiul babei Dochia, un flacau extrem de chipes si iubaret, care seducea femeile ce ii ieseau in cale.

     Daca vor ca iubirea sa ramana vie de-a lungul intregului an, tinerii care formeaza un cuplu trebuie sa se sarute in aceasta zi.
     Lucrarile campului, tesutul, cusutul, treburile grele ale gospodariei nu sunt permise in aceasta zi. In schimb, curatenia este permisa, fiind considerata aducatoare de spor si prospetime.


     Nu se sacrifica animale pentru ca astfel s-ar strica rostul imperecherilor.
     Nu ai voie sa plangi in ziua de Dragobete. Se spune ca lacrimile care curg in aceasta zi sunt aducatoare de necazuri si suparari in lunile care vor urma.


Sa aveti un Dragobete plin de iubire!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu