marți, 2 februarie 2016

2 februarie, Ziua Marmotei sau a Ursului?




     Pe 2 februarie are loc, in fiecare an, Ziua Marmotei (Groundhog Day).
     Ziua Marmotei a fost infiintata in 2002, cu scopul de a celebra aceste fiinte interesante care nu primesc suficienta atentie la nivel mondial, desi le putem gasi pe aproape toata suprafata Pamantului.

     Oare vine primavara?
     Legenda spune ca daca marmota isi vede umbra, vor mai urma inca sase saptamani de iarna. Daca nu isi vede umbra, primavara vine mai devreme.

     Exista si anumite parti ale lumii unde marmota este apreciata cu adevarat.
     In Alaska, aceasta zi are rolul de zi de sarbatoare. Locuitorii din Alaska obisnuiesc ca in aceasta zi, pe langa alte activitati, sa ia masa cu cei dragi si sa discute despre marmote, alaturi de glume si bancuri care nu lipsesc niciodata.
     In orasul Owosso din Michigan, Ziua Marmotei este celebrata prin intermediul unui festival cu adevarat impresionant, care contine jocuri si chiar concursuri intre marmote.



     La noi, sarbatoarea este numita Stretenie sau Ziua Ursului.
     Se credea ca, daca in aceasta zi este soare, ursul iese din barlog si, vazandu-si umbra, se sperie si se retrage, prevestind, astfel, prelungirea iernii cu inca 6 saptamani. Dimpotriva, daca in ziua de Stretenie cerul este innorat, ursul nu-si poate vedea umbra si ramane afara, prevestind slabirea frigului si apropierea primaverii.

     Mi-e greu sa cred ca ursii voi iesi azi din barlog, cand, bietii de ei, abia au intrat la hibernat de cateva saptamani, in unele locuri.


     Oare marmotele si ursii au aflat ca azi e 2 februarie?

 



Un comentariu: