duminică, 29 noiembrie 2015

Merci Paris pour une véritable Macaron!






Cand spui Franta si Paris te gandesti inevitabil la Macaron, acel cookie cu arome speciale si colorit variat. 





     Putini stiu ca Macaron s-a nascut in Italia si a ajuns in Franta in 1533 cand a fost prezentat de catre bucatarul sef al lui Caterina de Medicis, la momentul casatoriei sale cu ducele d'Orleans, care a devenit rege al Frantei in 1547 ca Henry al II-lea. Termenul "Macaron" are aceeasi origine ca si cuvantul "macaroni" - ambele inseamna "aluat fin".

     A devenit cel mai ravnit cookie in Franta, in special in Paris. Exista variatii ale originalului atat in diferite regiuni din Franta, cat si in Elvetia, Coreea ("ma-ka-Rong"), Japonia ("Makaron"), America.
De la inceputul secolului XX, cand cele doua jumatati au fost umplute cu crema de ciocolata (sau fructe) si lipite intre ele, cookie-urile frantuzesti Macaron au devenit cele mai bine vandute produse de patiserie (cofetarie).

     Retete pentru Macaron se gasesc intr-o multime de variante, dar, oare, cati din cei ce le pregatesc au gustat originalul? Coaja crocanta, miez moale… cam astea sunt caracteristicile pe care trebuie sa le aiba produsul final.
     Am cumparat de la cofetarii diverse, mai ieftine sau mai scumpe, am incercat si acasa sa le fac, dar bineinteles ca nu mi-au reusit, din cauza cuptorului care arde.

     Cea mai mare bucurie a unui iubitor de dulciuri rafinate este sa guste Macaron direct din Paris, asa cum sunt acestea:


     Daca ai mancat o data originalul, tot ce vei degusta ulterior nu are termen de comparatie. Fine, pufoase, se topesc instantaneu in gura, iar aspectul vizual este atat de atragator, incat greu poti rezista tentatiei. Cookie-ul iubit in saloanele de ceai pariziene, dulcele favorit al copiilor dar si al adultilor, este acum si la noi darul la moda pentru iubitorii de fineturi.



Merci Paris pour une véritable macaron!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu