Cand spui Franta si Paris te gandesti inevitabil la Macaron,
acel cookie cu arome speciale si colorit variat.
Putini stiu ca Macaron s-a nascut in Italia si a ajuns in
Franta in 1533 cand a fost prezentat de catre bucatarul sef al lui Caterina de
Medicis, la momentul casatoriei sale cu ducele d'Orleans, care a devenit rege
al Frantei in 1547 ca Henry al II-lea. Termenul "Macaron" are aceeasi
origine ca si cuvantul "macaroni" - ambele inseamna "aluat
fin".
A devenit cel mai ravnit cookie in Franta, in special in
Paris. Exista variatii ale originalului atat in diferite regiuni din Franta,
cat si in Elvetia, Coreea ("ma-ka-Rong"), Japonia ("Makaron"),
America.
De la inceputul secolului XX, cand cele doua jumatati au
fost umplute cu crema de ciocolata (sau fructe) si lipite intre ele, cookie-urile
frantuzesti Macaron au devenit cele mai bine vandute produse de patiserie (cofetarie).
Retete pentru Macaron se gasesc intr-o multime de variante,
dar, oare, cati din cei ce le pregatesc au gustat originalul? Coaja crocanta,
miez moale… cam astea sunt caracteristicile pe care trebuie sa le aiba
produsul final.
Am cumparat de la cofetarii diverse, mai ieftine sau mai
scumpe, am incercat si acasa sa le fac, dar bineinteles ca nu mi-au reusit, din
cauza cuptorului care arde.
Cea mai mare bucurie a unui iubitor de dulciuri rafinate
este sa guste Macaron direct din Paris, asa cum sunt acestea:
Daca ai mancat o data originalul, tot ce vei degusta
ulterior nu are termen de comparatie. Fine, pufoase, se topesc instantaneu in
gura, iar aspectul vizual este atat de atragator, incat greu poti rezista
tentatiei. Cookie-ul iubit in saloanele de ceai pariziene, dulcele favorit al
copiilor dar si al adultilor, este acum si la noi darul la moda pentru iubitorii
de fineturi.
Merci Paris pour une véritable macaron!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu