luni, 26 ianuarie 2015

Cum sa confectionezi martisoare acasa


     Oglinda, oglinjoara, cum se confectioneaza cele mai frumoase martisoare din tara?
     Dupa ce ani la rand te zbati din greu si cu migala sa faci lucruri dragute, apare deodata revelatia si totul devine mult mai usor. Nimic nu mai este ca inainte si martisoarele, ce ies din mainile impatimitilor in arta handmade, devin obiecte de arta! Din margele, scoici, flori, textile si hartie, sau pasta Fimo, micile obiecte pline de semnificatie prind viata asteptandu-si randul sa ne impodobeasca alaturi de fermecatorul snur alb-rosu.
     Cum fac creatorii de handmade ca martisoarele lor sa capete valoarea atat de nepretuita, data de aprecieri ca: unice si “handmade”? Prin prelucrarea cu rabdare si pricepere a unor materiale diverse procurate din magazinele online si folosind accesorii martisoare ce ii ajuta sa creeze modele unicat.
     Mi-a placut mereu sa mesteresc cate ceva, iar fabricarea martisoarelor a fost si a ramas una din pasiunile mele. Inainte sa apara magazinele online specializate, ma chinuiam sa fac martisoare din ce aveam prin casa: papusi din panza cu par din fire de melana, medalioane din scoici culese de pe plaja de la mare pe care le lacuiam, flori din margelute insirate pe ata, fluturasi din dantela si catifea, etc. pe care le asezam pe cartonase decupate cu migala si le inveleam in folii de acetofan.


     Acum imi este mult mai simplu: am cumparat aceste papusi adorabile, margele si accesorii, pungute autoadezive cu gaura si cartonase expresive, alaturi de snururi de diferite forme si grosimi ce au darul de a innobila fiecare martisor in parte.

  

     Nu am uitat de accesorii bijuterii pentru brose, coliere si bratari, diferite unelte absolut necesare, adezivi si pietre semipretioase. 
     Cu noile achizitii am scutit foarte mult timp de executie si m-am concentrat mai usor asupra prezentarii finale. Trebuie sa recunosc ca rezultatele nu sufera comparatie! Noile martisoare au clasa! Imi doresc sa fie apreciate de cei ce vor sa se bucure daruind acest simbol al primaverii.
     Un martisor poate fi facut din orice iti vine in minte, atata timp cat aspectul final este placut. Cu cat ideea este mai nostima cu atat respectivul martisor va fi mai cautat. Cand ai la dispozitie toate materialele necesare si o multime de posibilitati de a crea ceva unic, iti sporesc ideile si creativitatea chiar daca nu totdeauna stii de la inceput ce vrei sa iasa.
     Numai prin simplul cuvant ”primavara” toti avem senzatia de mai bine, mai frumos si mai cald. Dintre toate sarbatorile de primavara, cea a Martisorului are un farmec aparte… Sa oferi un martisor din inima si cu bucurie, se transforma intr-un moment special.
     Asa este traditia pe care noi, romanii, am mostenit-o si pe care inclusiv dacii o respectau. Pe vremea lor simbolurile primaverii erau realizate iarna, exact asa cum facem si noi acum. Martisoarele din timpul dacilor erau reprezentate de pietricele albe si rosii insirate pe o ata. Apoi au urmat funditele de matase rosu cu alb, care semnifica impletirea dintre iarna si primavara, la care se adaugau simboluri ale norocului (potcoave, trifoi cu patru foi). Fie ca erau, sau sunt, purtate doar o zi, o saptamana sau doua, sau toata luna martie, ele aduceu si aduc zambete de bucurie si sclipiri in privire.

     Daca si voi admirati martisoarele handmade, puteti incerca sa pastrati traditia si sa va bucurati de venirea primaverii alaturi de simbolurile atent mestesugite. Poate ati mai facut martisoare la gradinita, la scoala in clasele primare, poate chiar in clipa asta cineva isi transforma o curiozitate in hobby. 
     Voi ati incercat?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu