luni, 13 octombrie 2014

Merg la ski - cu echipament sau fara?


     Am primit o invitatie pentru iarna asta intr-o tabara de ski. Sa ma duc… sa nu ma duc… Am invatat sa skiez acum cativa ani in urma si de atunci nu prea am mai frecventat partiile. Aveam echipamentul inchiriat si nici nu eram o veritabila practicanta a acestui sport minunat. Nu as vrea ca in aceasta iarna sa ma simt precum Gulliver in tara piticilor… Se stie ca partiile sunt pline de copii foarte agili si curajosi care nu au probleme cu invatatul rapid al miscarilor de baza si dupa 8-10 lectii trec zbarnaind pe langa tine.
     Cu siguranta se vor organiza si concursuri, cu premii simbolice desigur, deci pregatirea trebuie facuta din timp atat fizic cat si psihic. Sa nu uitam un amanunt important: daca echipamentul nu este complet si nu este de calitate, din start pornesti cu un handicap emotional.
     La insistentele asidue ale prietenilor, ce abia asteapta sa ma convinga, m-am hotarat sa trec in revista cateva echipamente ski pentru ziua in care raspunsul va fi afirmativ. Un echipament trebuie sa cuprinda: ski-uri, clapari, casca, bete, manusi, costum si ochelari.
     Stiam eu ca exista tipuri de ski-uri pentru incepatori, nivel mediu si avansati, pentru femei sau barbati, dar nu ma asteptam sa gasesc atatea modele incat sa-mi vina foarte greu sa ma decid.


     Luand in considerare regula de baza pentru achizitionarea ski-urilor mi-am ales acest model, dar s-ar putea ca pana le comand sa ma mai razgandesc de cateva ori deoarece mai sunt cateva modele care mi-au ramas la suflet.
     Pentru alegerea claparilor este de preferat ca intre varfurile degetelor si capatul claparilor  sa fie o distanta de 5-10 mm.


     Daca sunt prea mici skiatul va fi un chin pentru ca nu va circula sangele in picioare si voi avea senzatia de frig. Daca sunt prea mari nu vor tine bine picioarele si nu voi putea controla schiurile cum trebuie. De asemeni trebuie sa fie cat mai inalti si nu foarte usori incat sa asigure stabilitate si control asupra ski-urilor.
     Costumul trebuie sa aiba multe buzunare, nu trebuie sa fie gros, important este sa nu treaca apa si vantul. Ceva bun incepe de la 5000 cu 5000 unitati (prima reprezinta gradul de impermeabiliate la apa din exterior, a doua gradul de permeabilitate a transpiratiei spre exterior). O pereche de pantaloni ski alaturi de o jacheta ski, rosii ca sa ma repereze prietenii pe partie, trebuie sa ofere protectie in caz de cadere, impotriva loviturilor, taieturilor si zgarieturilor prin stratul exterior si sa permita transpiratiei sa se evapore prin stratul interior.


     Casca este obligatorie! Chiar daca imi place sau nu, e foarte important sa o port pentru protectia capului. La noi sunt multi "pericol public" pe partie si oricand se poate intampla sa ma tamponeze unul si sa ma trezesc pe jos, sau sa ma dezechilibrez singura la o cristiana.
     La capitolul bete ski este foarte important ca alegerea lungimii sa fie corecta. Stiu ca mi-a fost recomandata o anumita lungime dar nu imi amintesc exact, deci ramane sa mai studiez putin.


     Manusile ideale sunt cele cu palma cauciucata si exteriorul intarit. Maneca este recomandat sa fie cat mai lunga pentru a nu intra zapada in cazul in care voi ateriza pe zapada, ceea ce este inevitabil de altfel.
     Si la sfarsit: ochelarii! Incepatorii pot folosi ochelari de soare fara probleme. Cu cat viteza de alunecare pe zapada creste, se impune  folosirea unor ochelari speciali pentru ski care protejeaza ochii impotriva vantului si inlatura lacrimarea si incetosarea privirii. Vizorul trebuie sa mareasca perceptia contrastelor si denivalarilor si sa reduca oboseala ochilor in conditii de soare stralucitor. Eu am ales vizorul verde deoarece este recomandat in conditii de cer acoperit dar si pentru perioadele cu soare.
     Usor, usor, mi s-a deschis apetitul pentru aventura. Nu stiu daca mai sunt o buna practicanta a acestui sport plin de adrenalina, dar sper ca ski-urile ma vor cara pe mine mai mult decat eu pe ele. Si mai sper sa nu fie prea multa pe partie ca sa nu ma doara prea tare cand voi cadea…

     Lista mea este gata. Oare sunt cele mai bune alegeri? Daca exista printre voi altii mai priceputi ca mine chiar ii rog sa ma corecteze acolo unde am gresit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu