V-ati
intrebat adesea:
- Care este
uleiul potrivit pentru salate si care este cel mai potrivit pentru gatit?
- Uleiul care
este mai scump este neaparat mai bun?
- Sunt sanatoase
uleiurile presate la rece?
- Cand tinem
dieta, trebuie sa excludem total grasimile din alimentatie?
Da, si eu m-am intrebat. Tot cautand, am aflat unele raspunsuri pe care vreau sa vi le impartasesc.
Un organism
sanatos este cel ale carui celule isi pastreaza integral functiile. Fiecare
membrana celulara este alcatuita din grasimi, aici aflandu-se creierul celulei care
detine informatia genetica, deci nu trebuie sa renuntam la grasimi in
alimentatie, trebuie doar putina atentie la cum le folosim.
Dupa cum
stiti si voi, specialistii ne recomanda sa consumam zilnic grasimi de calitate,
in proportie de 30% din hrana, dintre care, doar 5% e indicat sa fie saturate
(din carne si branzeturi), restul de 25% ar trebui sa provina din grasimi
nesaturate (peste gras, uleiuri vegetale presate la rece, seminte crude). O
masa cu grasimi ajuta la extragerea corecta a vitaminelor din salate si din
preparatele prajite.
Cum alegem
uleiul? Unde gasim uleiuri presate la rece?
1. Cel mai
des ar trebui sa alegem acel ulei care sa aiba un continut echilibrat, adica o
parte Omega 3 la patru parti de Omega 6. Omega 3 este o substanta
proinflamatoare, in timp ce Omega 6 este substanta antiinflamatoare ce ofera protectie
cardiovasculara, oferind cresterea sperantei de viata.
2. Uleiurile
bune din punct de vedere nutritional sunt reprezentate de sortimentele presate
la rece, uleiurile Cardinal 100% naturale fiind uleiuri
extravirgine de o calitate exceptionala, nerafinate chimic, fara consrvanti. Aceste tipuri de uleiuri, obtinute printr-o tehnologie bio, nu se incalzesc la peste 40 de grade C, sunt cele mai recomandate pentru utilizare in salate sau in ciorbe, supe si preparate gatite care sunt aduse la temperatura camerei si care nu vor mai fi supuse incalzirii. Uleiurile presate la rece au o valoare biologica foarte ridicata data de vitaminele pe
care le contine si in special de vitamina E. Magazinul online ne pune la dispozitie uleiuri presate la rece extravirgine foarte proaspete, la
preturi de producator.
3. Uleiurile
rezistente la prajit sunt uleiul rafinat de Palmier nehidrogenat si uleiul
rafinat de Cocos nehidrogenat.
4. Desi este
cel mai folosit de catre majoritatea gospodinelor, poate nu toata lumea stie ca
uleiul de Floarea Soarelui nu se foloseste la prajit, ci in salate sau in
preparate dupa ce au fost fierte si racite (supe, ciorbe, mancaruri la cuptor).
Uleiul de Floarea Soarelui se distruge prin prajire sau intr-un preparat tinut
la cuptor si descarca produsi toxici.
Ca o
concluzie: - ar trebui sa ne revizuim obiceiurile, sa fim mai atenti la modul
in care utilizam uleiurile tinand cont de scopul propus si sa nu excludem grasimile
de calitate din alimentatia zilnica.
Schimband calitatea uleiului si inlocuindu-l
pe cel rafinat chimic cu un ulei natural, fara nici un fel de aditivi chimici,
stopam alimentarea organismului cu substante nocive care ne afecteaza si aducem
pe masa familiei o sursa garantata de vitamine cu care imbogatim alimentatia
zilnica.
Spor la
cumparaturi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu