duminică, 10 septembrie 2017

Muraturi - Conopida in saramura




     Continuam seria retetelor de muraturi, asa cum le fac eu an de an.
     Pentru muraturi gustoase, important este ca materia prima sa fie de calitate.
     Astazi am pus la borcane "Conopida in saramura" cu morcovi si telina.

     Ingrediente

     - Conopida indesata - 4 kg
     - Morcovi - 2-3 bucati
     - Telina radacina - 1 buc potrivita
     - Otet - 750 ml
     - Apa - 9 litri
     - Zahar - 250 g
     - Sare grunjoasa - 11 linguri
     - Marar uscat - 1 legatura
     - Hrean - 1 legatura mare
     - Piper boabe - 1 lingura
     - Boabe de mustar - 1 lingura
     - Frunze de dafin - 4-5 bucati


     Mod de preparare

     Conopida se desface in buchete, se spala la jet de apa si se pune pe un prosop la zvantat.
     Morcovii se curata de coaja, se spala si se taie rondele nu prea groase.
     Telina se curata de coaja, se spala si se zvanta cu un prosop, apoi se taie in 4 si fiecare sfert in felii nu prea groase.
     Hreanul se curata si se taie bastonase cat betele de chibrit.
     Borcanele se spala si se sterilizeaza.
     Se aseaza in fiecare borcan marar uscat si buchetele de conopida cat mai inghesuite, fara sa se striveasca. Pe marginea borcanului asezam rondele de morcov, felii de telina si bastonase de hrean. Peste conopida se aseaza betisoare in forma de x.
     Intr-o cratita mare se pune apa si se adauga otet, zahar, sare, boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin si se fierbe pana da in clocot.
     Se rastoarna fierbinte in borcane si se lasa pana a doua zi cu o farfurie deasupra. Borcanele se misca din cand in cand sa iasa aerul. A doua zi se capseaza borcanele.
     Se pastreaza la caldura pana cand incepe sa se tulbure apa in borcane, apoi se pastreaza intr-un loc racoros. Restul de zeama se pastreaza intr-o sticla tot la rece unde se pun borcanele.
     Conopida mea a intrat in 2 borcane de 3 litri si am folosit aproximativ 4 litri de lichid.

     Pentru cine doreste, gasiti pe blog reteta de "Muraturi - Castraveti in saramura" si "Gogosari conservati, fara fierbere".

     Spor la treaba si pofta buna!!!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu