miercuri, 13 mai 2015

Unde mi-am dorit sa plec in vacanta


     De cand eram copil, mi-am dorit o vacanta in care sa vizitez Praga, capitala Cehiei, bijuteria boemiana, orasul cu arhitectura frumoasa, muzee bune, shopping si distractie. Eram fascinata de fabuloasele cladiri istorice despre care aflasem din povestirile parintilor mei. Acum, in noua Europa, am inteles ca Praga a suferit o transformare ce a uimit lumea. Astfel, au aparut cladiri cu arhitectura indrazneata, magazine cu branduri de top, festivaluri si concerte care se tin in strada, dans, distractii si seri cu multa muzica.

     Unii poate prefera o vacanta la malul marii, in tara sau in Grecia (tara mult vizitata de turistii romani). Mie imi place sa admir cladirile pline de istoria tarilor foste comuniste si sa remarc fabuloasele transformari in bine care au avut loc in ultimii ani. Mi-as dori sa plec in vacanta la Praga pentru ca o simt aproape de sufletul meu!
 
     Cum ajung la Praga? Evident, cel mai comod este cu avionul, mai ales cand gasesc oferte de bilete de avion ieftine. Din Romania catre Praga sunt zboruri directe, biletele de avion putand fi achizitionate foarte usor de la agentie sau online.

     Orasul cu 100 de turnuri, Capul Imperiului (Caput Regni), Mama oraselor (Mater Urbium), Parisul Estului, sau Orasul de aur, sunt doar cateva din denumirile atribuite in timp, frumosului oras Praga, ce este situat in Boemia Centrala, pe raul Vltava ce curge prin mijlocul orasului.

     Destinatie turistica importanta, Praga este pe locul sase in topul celor mai vizitate orase europene, dupa Londra, Paris, Roma, Madrid si Berlin. A fost primul oras din nordul Europei in care a ajuns Renasterea italiana. De aceea, se spune despre Praga ca este un oras gotic influentat de stilul baroc al artistilor italieni. Inca din perioada domniei lui Carol al IV-lea, din secolul al XIV - lea, pana dupa caderea socialismului in anul 1989, Praga a avut mereu o istorie vie.

     Sub domnia regelui Carol al IV-lea, in 1348 a fost fondata prima universitate din Europa Centrala, Rasariteana si Nordica, Universitatea Carolina, care si astazi poarta acest nume. A fost fondat Orasul Nou, vecin cu Orasul Vechi. Carol a reconstruit Castelul Praga si Vysehradul si cel mai mare pod peste Vltava, care astazi ii poarta numele. In timpul dinastiei de Luxemburg, Praga devine centrul Imperiului Roman. Constructia cetatii atinge apogeul la sfarsitul secolului al XVI-lea - in timpul domniei imparatului Rudolf al II-lea - cand devine un veritabil centru european al artei si stiintei. Din secolul al XIX-lea, Praga cunoaste o dezvoltare industriala semnificativa, urmata de constructia a noi suburbii, parcuri si gradini.

     Din punct de vedere istoric, Praga se imparte in urmatoarele patru zone: vechea cetate, orasul nou, orasul "de jos" si cel evreiesc. Fiecare in parte are puncte de atractie deosebite, iar in ansamblu, constituie metropola, un punct de atractie unic.

     De ce as vrea sa merg la Praga?
     - Vreau sa descoper farmecul orasului, cu istoria, arhitectura lui extravaganta, sa simt mirosul vremurilor vechi si noi.
     - Sa fac calatorii pe raul Vltava cu vaporase si mici feriboturi pentru pasageri.
     - Sa vizitez Castelul Praga din districtul Hradcany, Mala Strana (micul cartier), Orasul vechi si Podul Carol, Cartierul Evreiesc, Orasul nou si Castelul Vysehrad.
     - Vreau sa ma plimb cu funicularul, cu tramvaiul, cu masinile de epoca sau cu trasura.
     - Ador sa imi petrec timpul prin parcuri sau muzee, sa ascult concertele de muzica clasica si jazz.
     - Abia astept sa vizitez galeria de statui de pe Podul Carol, reperul si mandria nationala a Cehiei, care am auzit ca este aglomerat la orice ora de o multime de turisti, pietoni, vanzatori si artisti stradali.
     - Vreau sa admir “Casa care danseaza”, constructia non-conventionala, care este de fapt o cladire de birouri si care isi are locul ei in cadrul orasului modern Praga. Cladirea este numita si "Fred & Ginger", referindu-se la celebrul cuplu de dansatori Ginger Rogers si Fred Astair.

     - Ma pasioneaza sa ascult povestea podurilor din Praga ce nu se va sfarsi niciodata, caci an de an se construiesc noi poduri care unesc cele mai indepartate colturi ale orasului aflat in expansiune.    
     
     - Cu aparatul foto in mana, vreau sa petrec ceva timp stand cu gura cascata la Old Town Hall si la Ceasul Astronomic. 

     - In compania sotului meu, vreau sa degust berea in cele mai bune baruri din Praga, care se gasesc in pivnite, in pub-uri istorice.

     Dupa Revolutia de Catifea din 1989, Praga a devenit o noutate pentru turistii occidentali. Un oras european inca nedescoperit de multi, ieftin si plin de viata. Cu farmecul sau medieval, plin de manifestari culturale, cluburi de noapte exotice, are ce sa le ofere celor in cautare de distractie pura, toate acestea atragand circa 4 milioane de turisti in fiecare an. Anul acesta vreau sa ma mandresc ca sunt si eu unul dintre vizitatori!

     Voi ati vizitat Praga? Ce sfaturi imi puteti da pentru vacanta de vis?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu