joi, 13 noiembrie 2014

Furnica, greierele, provizii electronice


     Furnicuta, harnicuta, si-a pregatit un plan strategic inca din perioada verii. Stia ca trebuie sa-si faca provizii multe sa-i ajunga pentru iarna grea si lunga. Asa a fost obisnuita, asa a invatat de mica - sa munceasca din greu cand e inca vreme buna ca sa se poata bucura mai tarziu de roade bogate cand vremea nu va mai fi prielnica de stat pe afara.
     A cules roadele din gradina si a pus muraturi, pomii fructiferi plini de bunatati i-au dat materia prima pentru gemuri, compoturi si dulceturi. Camara se umpluse incet, incet, cu borcane de toate formele si marimile pline de delicatese in care ea, draga furnicuta, pusese mult suflet.
     O singura dorinta mai avea: sa poata sta linistita in fata unui latop sa se converseze cu prietenele ei. Pana acum nu reusise sa-si satisfaca aceasta dorinta, dar recolta de anul asta fusese tare bogata, asa ca reusise sa stranga si ceva banuti pentru zile grele.
     Unde sa caute ea electronice la pret convenabil? Se tot gandise cum e mai bine: sa mai astepte un an, sau sa-si aleaga dintre laptopuri second hand?


     Nu prea avea cu cine sa se sfatuiasca… Prietenul si vecinul ei, greierele, nu statea pe acasa prea mult timp. Doar seara, tarziu, il mai auzea pe ulita fredonand o melodie.
     Toata vara greierele se distrase, pe la chefuri cu prietenii, pe la baluri, excursii multe si costisitoare. Nu i-a pasat ca vine iarna si nu va mai avea nici ce sa manance, nici ce sa faca singur cuc in casa. Greierele era un tip boem, niciodata nu-si facuse probleme cum se va descurca. Stia ca, in fiecare an, draga furnicuta il mai ajuta cu una, alta, dupa posibilitati, pentru ca ii era mila de el.
     Dar, oare, pana cand avea furnica sa se lase pacalita de jugubatul greieras? Bietul de el, nu avea de unde sa stie ca in aceasta iarna, furnica nu avea sa-i mai dea nicio boaba din agoniseala ei pentru ca se hotarase sa-l pedepseasca.
     Greierasul nostru isi dorea cu ardoare un aparat foto nou si spera sa-si veda visul implinit cu ajutorul prietenilor. Ii placea sa-si faca poze in timp ce canta, se le puna apoi pe facebook, sa se laude cat este el de artist. Dar ultimul aparat il scapase intr-o rapa…
     Furnicuta abia astepta sa-l vada cum se milogeste de ea… Dar, vai, acum el nu mai avea nicio sansa sa bata la usa furnicutei cersind putina intelegere, asa cum facuse ani la rand. Nici prin gand nu ii trecea ca furnica se dotase cu camere supraveghere special pentru a-l urmari pe el. Pentru ca, da, furnica era atat de suparata incat nici nu vroia sa-l mai vada, dar sa mai schimbe doua vorbe! Dupa ce il certase aprig in cateva randuri ca nu se ingrijeste deloc de casa si provizii, furnica vroia sa-si apere agoniseala, utilizand aparatura performanta, fara sa mai faca curse in fiecare seara: casa - camara, camara - pod, curte - gradina, etc.

     Dar, iata ca, intr-una din zile, cand ploaia marunta incepuse sa acopere satul si strazile devenisera pustii, greierele suna la usa furnicutei implorand ascultare. Furnica il urmarea din casa cu o bucurie ascunsa in suflet ca, de data asta, ii va veni de hac si il va lasa in frig si ploaie, sa inghete.
     Dar ce tinea greierele in brate? Un pachet destul de mare… Sa fie oare un cadou pentru mine? se gandea furnica… Oare iar vrea sa ma pacaleasca cu cine stie ce dulciuri si bomboane? Nu stia ce sa faca, se tot invartea prin casa, dar o macina curiozitatea feminina sa vada ce cadou ii adusese greierele.
     In cele din urma deschise usa...


     V-ati prins ce era in acel pachet misterios? Dragutul greieras ii cumparase furnicutei un mop electric pentru curatarea igienica a suprafetelor si obiectelor din casa: ferestre, tapiterii, gresie, oglinzi si multe altele. Nu vroia nimic in schimb decat sa-i vada chipul fericit si sa o stie mai odihnita. Se gandise sa o crute de la munca grea din casa pe timpul iernii. Vroia sa o vada fericita, coafata, aranjata si cu manichiura impecabila, o recompensa pentru toata truda din timpul anului.



     Oare se infiripase ceva poveste de dragoste intre ei? Sau era iar o strategie de-a lui pentru a fi acceptat mai usor in casa, la masa, profitand de bucatele alese pregatite de furnicuta si de dotarea cu aparate electronice ce aceasta si-o facuse?
     Voi ce parere aveti de strategia greierasului? Dar de proviziile electronice?

9 comentarii: